Vuoteni bloggarina

Ensimmäinen vuoteni bloggarina on tullut täyteen tänään. Vuoteen on mahtunut monia vaiheita, sekä sijoituksien kannalta, että kirjoituksien kannalta. Sijoitusten seuraaminen on ollut sekä antoisaa, että ajoittain raskasta. Kirjoittaminen taas on ollut joskus täynnä intoa ja joskus on miettinyt, että kannattaako tätä edes tehdä. Lopullinen tulos on kumminkin varsin positiivinen ja haluan jatkaa kirjoittamista myös seuraavan vuoden.

Syy miksi aloitin blogin kirjoittamisen vuosi sitten, oli sekä kokeilun halu, että järkeily sen hyödyistä omaan sijoittamiskäytökseen ja ehkä muihinkin yleisiin taitoihin. Matka on ollut varsin mielenkiintoinen ja olen yllättynyt, miten hyvin olen sopinut aloittelijana tähän ympäristöön. Sijoittajana olen kehittynyt vuodessa varsin paljon ja oppinut ymmärtämään mitä oletuksia olen tehnyt, mitä ei kannattaisi. Olen myös huomannut, että kun pakotan itseni kirjoittamaan kaupoista mitä teen tai osakeostoista, että sosiaalinen paine saa minut harkitsemaan sijoitustoimintaani enemmän. Tällä en tarkoita sitä, että ostaisin vain osakkeita mitä muutkin ostavat, vaan ostaessani osakkeita joudun miettimään syyt ostoille, koska joko ostaessani tai sen jälkeen kirjoitan siitä blogiin. Kun kirjoitan siitä blogiin, niin muut voivat lukea siitä ja se tarkoittaa, että joku saattaa arvostella päätöksiäni. Siispä, yritän aina liittää mukaan syitä miksi ostan mitäkin osaketta ja siitä johtuen joudun purkamaan ajatuksen myös itselleni. Välillä tämä johtaa oivallukseen siitä, että syy ostaa ei välttämättä ole tarpeeksi hyvä. Asioiden kirjoittaminen auttaa myös miettimään asioita toiselta kannalta, samalla tavalla kuin selittäessäsi asiaa muille kasvotusten huomaat, että et huomioinut tuota asiaa aikaisemmin ja siten lopputulos on selkeämpi.

Blogin kirjoittamisessa on myös eräs hyvä puoli mitä en osannut ajatella aloittaessani. Yhteisö. Kirjoittamalla sijoitusblogia pääsee osaksi pientä yhteisöä, mikä on varsin positiivinen ja kannustava. Osana yhteisöä voit lukea muiden ajatuksista, haastaa heitä ja itseäsi, inspiroitua muiden tuloksista ja kannustaa, sekä vastaanottaa näitä asioita muilta. Tietenkin tämä todennäköisesti vaatii jonkin verran omaa aktiivisuutta, että muut löytävät sinut ja haluavat, että olet osa yhteisöä. Hienointa ehkä kumminkin tässä on, että yhteisöllä en tarkoita mitään ”paina tästä liittyäksesi” -tyyppistä yhteisöä, vaan yhteisöä joka on valmis ottamaan uusia näkemyksiä vastaan ja antamaan omia näkemyksiään ilman mitään virallista liittymisprosessia.

Vuodessa blogin katselukertoja on kertynyt bloggerin laskimen mukaan reilu 32000. Tosin blogger laskee näyttökertoja eri tavalla, kuin google analytics. Analytics ei ole ollut käytössä ihan koko vuotta, mutta näyttää sekin noin 28000 näyttökertaa, eli 30000 +/- 2000 näyttökertaa voidaan pitää suhteellisen tarkkana arviona ensimmäisen vuoden kävijämäärästä. Joka tapauksessa suuret kiitokset teille lukijat, että olette olleet kiinnostuneita siitä mitä minulla on sanottavaa. Vaikka en tätä blogia kirjoita sen takia, että saisin näyttökertoja, on se silti hyvin rohkaisevaa, että ihmiset eivät katoa ensimmäisen tekstin jälkeen ja totea muillekin, että ”ei kannata lukea tuota blogia, koska…”. Tähän voidaan ottaa vielä hieman alkeellista data-analyysiä mukaan, noin 54% lukijoista ovat palaavia lukijoita, eli kyse ei ole myöskään siitä, että vain uudet lukijat kävisivät sivuilla eivätkä ikinä palaisi. Alkuun kyseinen tilasto oli noin 60% palaavia lukijoita, mutta luulen hakukone löydettävyyden lisänneen uusien lukijoiden määrää, koska google on noussut suurimpien viittaavien sivustojen joukkoon. Kunniamaininnan suurimpien viittaavien sivustojen osalta saa kumminkin osinkokuninkaan blogi, suuri kiitos siis hänelle blogirolliin lisäämisestä.

Vuoden osakemenestyskin on ollut varsin hyvä. Tietenkin paremmin olisi varmaan mennyt tämän vuoden osalta ihan vain sijoittamalla indeksiin, mutta olenkin pyrkinyt sijoittamaan yhtiöihin, joiden uskon nousevan joskus. Kuten jo blogin nimestäkin voi lukea, ei tarkoituksenani ole käyttää aikaa arvailuun, vaan pyrin sijoittamaan yhtiöihin mitkä mielestäni tulevat ainakin kaksinkertaistamaan arvonsa kymmenessä vuodessa. Eli vuoden menestyksellä ei sinänsä ole mitään väliä. Jatkan edelleen sijoitusten seuraamista, mutta vältän aktiivista kaupankäyntiä. Ostoja pyrin tekemään suhteellisen aktiivisesti, mutta myyntejä hyvin harvoin. Tässä vielä katsaus tilastoimastani osakesalkun arvon vaihtelusta:

Varsin tasaista on kasvu ollut, markkinavaihteluakin on hieman mahtunut mukaan, mutta ei mitään mullistavaa. Tulos on pysynyt positiivisena kumminkin koko vuoden mikä on hyvä asia näin aloittelevan sijoittajan itsetunnon kannalta. Tosin en usko, että enää hätkähtäisin edes markkinaromahdusta, koska virtuaalivaluutta puolella arvo on vaihdellut viime vuoden aikana satoja prosentteja kumpaankin suuntaan, enkä ole nähnyt tarvetta myydä omistuksiani sielläkään.


Toivottavasti jatkan tätä blogin kirjoittamista vielä useita vuosia, koska koen todella hyötyväni asioiden ylös kirjoittamisesta ja siitä että saan rakentavaa palautetta ja tarpeellista kritiikkiä omista päätöksistäni. Kiitos vielä teille lukijat, toivottavasti tekin jaksatte lukea kirjoituksiani myös tulevaisuudessa.


Kuvalähde: pixabay - Maklay62


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€