Gofore listautumisanti – Turhauttavan kallista



Olen odotellut Goforen listautumista siitä saakka, kun he ensimmäistä kertaa ilmoittivat aikeistaan joskus alku vuonna. Gofore on yksi mielenkiintoisimmista yrityksistä teknologia alalla, vaikkei kumminkaan oma suosikkini. Yrityksen omistaminen on houkutteleva ajatus, koska se on mielestäni yksi pääkandidaatti olemaan seuraava suuri teknologia yritys Suomesta. Tilanne listautumisessa on kumminkin epämiellyttävä, eli selvästi ylihinnoiteltu osake kasvuyhtiössä. Kysymys kuuluukin, ostaako nyt vai myöhemmin?

Gofore on tosiaan yksi nopeimmin kasvavista teknologia yrityksistä suomessa. Sen viime vuosien kasvuvauhti on ollut hyvä, mutta pystyykö se ylläpitämään sitä? Yritys on aloittanut toimintansa jo 2002, mutta kasvu on alkanut vasta 2010-luvulla. Tai ainakin näin päättelen, kun katson talouden historian tietoja. Vuoden 2012 liikevaihto oli vain 3,5 miljoonaa. Eli 10 ensimmäistä vuotta yhtiö lähes kituutti eteenpäin. Mikä on muuttunut? Suomen talous vai yrityksen kyky kasvaa? Ehkä jopa halu kasvaa? Paha sanoa, eikä siihen löydy mitään virallista tarinaa. Yksi pelkoni onkin, että yritys palaa aikaisempaan kasvuvauhtiinsa mikä tarkoittaisi, että sijoitus ei tuottaisi voittoa käytännössä ollenkaan.

Positiiviset puolet yrityksessä ovat nykyinen kasvu, houkuttelevuus työnantajana ja uusien asioiden tärkeyden ymmärtäminen. Yritys mm. osti Leadinin tänä vuonna ja vahvisti siten osaamistaan palvelumuotoilussa, sekä otti ensimmäisen askeleensa kansainvälistymiseen. Yrityksellä itsellään, kun ei ymmärtääkseni aikaisemmin ollut yhtäkään ulkomaan toimipistettä ja tälläkin hetkellä toimipisteet ovat itseasiassa Leadinin. Olen kumminkin ymmärtänyt, että näiden kahden toiminta tullaan sulauttamaan ja siten Leadin katoaa ja siitä tulee vain osa Goforea. Joka tapauksessa, askel oikeaan suuntaan mielestäni. Täysin Suomi riippuvainen yritys on nykyaikana huono idea, kun puhutaan teknologia-alasta.

No minkä takia Gofore on mielestäni ylihinnoiteltu? No verrataanpa vaikka potentiaalisempaan yhtiöön eli Vincitiin (oma mielipide). Gofore on aloittanut 2002, Vincit 2007. Goforen vuoden 2016 liikevaihto oli 18,6 miljoonaa , Vincitin 32,07 miljoonaa (2015 jo 26,07 miljoonaa). Goforen liikevaihto tänä vuonna on Leadinin oston jälkeen 22,7 Miljoonaa ajalta 1.1. – 30.9., Vincitin puolen vuoden liikevaihto oli 19,9 miljoonaa. Muiden lukujen vertailu on hieman hankalaa, kun yritykset ovat molemmat tehneet suuria yritysostoja Vincit viime vuonna Gofore tänä vuonna. Omavaraisuusaste mm. on heitellyt samalla tavalla, Goforella tänä vuonna, Vincitillä viime vuonna. Yksi asia on kumminkin hyvä huomata: Vincit on jo todistanut, että se tiesi mitä tekee, kun osti yrityksen. Goforen pitää vielä todistaa ensi vuonna, että se myös tietää mitä se tekee.

No entä se hinta sitten? Goforen listautumisannin hinta tekee yhtiöstä: 72 miljoonan arvoisen. Vincitin markkinahinta on 72 miljoonaa. Eli Gofore pyytää noin neljänneksen pienemmällä liikevaihdolla samaa hintaa yrityksestä, mikä on juuri tehnyt suuria investointeja joiden toimivuudesta ei voi olla varma. Kuulostaa aika pahalta. Eikä siinä vielä kaikki, ahneus ei lopu edes yrityksen ulkopuolisiin henkilöihin vaan jopa työntekijät saavat pulittaa 5,72€ osakkeelta siinä missä muut joutuvat maksamaan 6,35€. Eli noin karkeasti arvioituna edes työntekijät eivät saa yritystä sen oikealla arvolla.

Eli nyt pitäisi päättää aionko pulittaa ylihinnan yrityksestä, mikä todennäköisesti jatkaa kasvuaan ja on ehkä ensi tai sen seuraavana vuonna 72 miljoonan arvoinen yritys, vai odotanko ja toivonko, että osake laskee ensihuuman jälkeen? Mielestäni tilanne on todella ärsyttävä. Haluan omistaa Goforea, koska se sopii omaan strategiaani hyvin, mutta se on selvästi ylihinnoiteltu. Jos ostan listautumisannista osakkeita, kadunko sitä heti ensimmäisenä päivänä? Tilanne on kumminkin se, että listautumisralli on kuumimmillaan ja osakkeet menevät varmasti, kuin kuumille kiville. Ensimmäisenä päivänä näämme taas kurssinousun ja sitten laskun. Mihin saakka se laskee? Kun vain tietäisi.

Mietinkin, että pitäisikö antiin osallistua pikavoiton toivossa ja ostaa sitten takaisin, kun tilanne on rauhoittunut. Pikavoiton tavoittelu on kumminkin mielestäni typerää tässä ylikuumentumisen tilassa. Ovatko muut samaa mieltä yhtiön selvästä ylihinnasta vai onko joku sitä mieltä, että yhtiö on hinnoiteltu edes lähes oikein? Jos on, niin haluaisin kuulla perusteluja. Entä mitä muuta osaatte sanoa yhtiön listautumisesta, mitä itse en ehkä ole ottanut huomioon? Luen varmasti muidenkin kirjoituksia Goforen annista, mutta tällä hetkellä en niitä vielä nähnyt.


ps. Tuntuu että jotain jäi sanomatta, mutta kirjoitellaan sitten kommentteihin tai EDIT:iin jos tulee vielä mieleen.


Kuvalähde: Gofore.fi

Kommentit

  1. Goforen ja Vincitin vertailussa on syytä ottaa huomioon, että Gofore on selvästi kannattavampi kuin Vincit. Goforen liikevoittoprosentti oli tammi-syyskuussa 16,9, Vincitillä tammi-kesäkuussa 9,7 (koko viime vuonna 13,7).

    Ev/ebitdalla nopeasti laskettuna Goforen arvostus on aikalailla linjassa Siilin kanssa, ja matalampi kuin Vincitillä.

    Ja tuo henkilöstöannin hinta 5,72 on 10% yleisöannin hintaa matalampi, mikä on käsittääkseni laissa määritelty alaraja.

    Ei tuo Gofore nyt mikään sikahalpa ole, mutta omaan silmään ei mitenkään mahdottoman kalliskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, hyviä pointteja. Itse suhtaudun kumminkin varoen johtopäätöksiin liikevoittoprosentista, kun kyseessä on nopeassa kasvussa oleva kasvuyritys. Jätin siksi tarkoituksella vertailun pois.

      Voi olla, että ymmärrän asian väärin. Mietin kumminkin, että liikevoitto prosentti ei ole kovin tärkeä jos yrityksen on tarkoitus kasvaa vauhdilla. Ja voi oikeastaan haitatakkin kasvua, jos liikevaihtoa ei hyödynnetä.

      Jälleen täytyy kumminkin todeta, että en ole kovin hyvä arvioimaan taloustietoja.

      Poista
    2. Mielestäni taas on ensiarvoisen tärkeää, että yritys ei kasva kannattavuuden kustannuksella. Se voi pahimmassa tapauksessa johtaa hallitsemattomaan kasvuun, kun kaikki alariville jäävä tungetaan uusiin yrityskauppoihin, rekryihin, myyntiin, markkinointiin jne. Sen jälkeen kannattavuuden nostaminen ns. normaalille tasolle voikin olla yllättävän vaikeaa, kun on hankittu sitä sun tätä ja firma on pöhöttynyt. Homman täytyy pysyä hanskassa.

      Goforella on tavoitteena kasvaa seuraavina vuosina markkinointa nopeammin eli yli 15-25% tahdilla ja samalla tehdä 15 prosentin ebita-liikevoittoa. Mielestäni jo 20 prosentin vuosikasvu on suhteellisen kova vauhti ja jos samalla pystyvät tekemään tuollaista marginaalia, on hyvin pullat uunissa. Voihan tietenkin olla, että nuo kasvutavoitteet ovat liian ylioptimistiset, mutta toisaalta alalla on hyvä veto päällä.

      Kuten tuossa alempana joku totesikin, niin instikka-anti on käytännössä j merkitty ja meille tuulipuvuille jää vain noin viiden miljoonan potti. Kovin kummoisia pikavoittoja tuskin tulee, jos ylimerkinnästä johtuen jokainen saa lappuja muutamalla satasella. Mutta tuskinpa tuo kovaan laskuunkaan lähtee. Instikat kun ei myy ja kaikilla vanhoilla omistajilla on lock-upit.

      Poista
    3. Hyvää pohdintaa. Olen samaa mieltä, että yrityksen ei kannata pyrkiä kasvamaan liikaa voiton kustannuksella. Ja varsinkin jos rahaa käytetään ostamaan "sitä sun tätä". Sen vuoksi onkin hyvä tarkistaa mitä yritys ostaa.

      Itse teen tällä alalla paljon analyysia sen perusteella mikä oma käsitykseni firman maineesta ja toiminnasta on. Tällä hetkellä koen olevani suhteellisen hyvin informoitu eri yrityksistä. Koska työpaikan etsiminen on kovaa työtä ja siinä oppii yhtä sun toista yrityksestä. Mielestäni gofore onkin varsin lupaava yritys. Silti epäilen, että se on yhtä arvokas, kuin Vincit. Varsinkaan kun puhutaan listautumisesta, missä perinteisesti olisi tarkoitus antaa riskialennusta, mutta nykyisen ylikuumentumistilanteen vuoksi, mielestäni listautuvista yrityksistä pitää maksaa ekstraa.

      Siispä, en epäile Goforen pystyvän 15-25% kasvuvauhtiin, mutta tuntuu silti että siitä oletuksesta maksetaan jo etukäteen.

      Poista
  2. Nyt kynä käteen ja laskemaan Goforen arvostuskertoimia. Ihan kohtuullisesti hinnoiteltu on tuo anti, huomioiden Goforen korkean kannattavuuden ja nopean kasvun. Kyllä tätä tulee merkattua isolla kädellä. Ankkurisijoittajat ovat merkanneet instikka-annista valtaosan jo valmiiksi ja yleisöanti on pieni, eiköhän tämä anti ylimerkitä moninkertaisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. mielenkiintoista, että muut ajattelevat hinnan olevan kohtuullinen. Ehkä pitäisi kuunnella ja laskea arvostuskertoimia tarkemmin.

      Poista
    2. Sulla on tilinpäätösanalyysin perusteen niin hukassa, että kannattais ehkä pysyä indeksirahastoissa. Vertaat tässä Goforen tapauksessa vääriä lukuja ja teet tietysti niiden perusteella vääriä johtopäätöksiä.

      Poista
    3. Senhän takia tätä blogia kirjoitellaan, että viisaammat pääsee korjaamaan ja saa omat ajatukset purettua.

      Poista
  3. Suurin osa naista "start-up" puljuista tuottaa tappioita sijoittajille. Itse tyydyn sijoittamaan vain jo kannuksensa ansainneihin it-taloihin kuten alphabetiin ja sappiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohhoijaa... siinä taas kommentti bullerolta, joka ei varmasti ole edes tutustunut tähän firmaan. Onko 15 vuotta sitten perustettu yhtiö start-up?

      Poista
    2. Riskithän näissä kasvuyrityksissä on suuremmat. Start-upiksi en Gofore sanoisi, mutta on totta, että jos kasvuvauhti ei pysy ennusteissa niin sijoittajalle ei käy hyvin. Tosin en nää mitään syytä miksi Gofore ei olisi kaksi kertaa suurempi yritys kymmenen vuoden päästä, joten arvioin riskit huonolle tuotolle suhteellisen pieniksi.

      Tähän väliin kumminkin muistutus taas, että en ole sijoitusalan asiantuntija ja annan vain mielipiteitäni täällä blogissa.

      Poista
    3. Näköjään joku ei ymmärrä lainausmerkkien merkitystä.

      Mutta joo en olekaan tutustunut yhtään firmaan, koska itse sijoitan vain sellaisiin, jotka ovat olleet toiminassa jo kymmeniö vuosia, mieluiten jopa sata vuotta. 10v päästä GoFore ei välttämättä ole enää olemassa. Se on joko mennyt konkkaan tai isompi firma ostanut pois tieltä. Kumpikaan ei ole positiivinen asia sijoittajan kannalta. (Ja se joka ei ymmärrä miksi jälkimmäinen ei ole hyvä asia, ei ymmärrä sijoittamisesta tarpeeksi.)

      Poista
    4. Mainitsemasi Alphabet on ollut toiminnassa vasta alle 20 vuotta. Siihen nyt ei ainakaan olisi kannattanut sijoittaa kymmenen vuotta sitten...eiku hetkinen.

      Poista
    5. No sijoita sitten vapaasti GoForeen. Ei kannata ruikuttaa jos häviää pitkällä aikavälillä (>10v) markkinoille.

      Poista
  4. Moi,

    IT-alan opiskelijana voit varmaan antaa näkemystäsi tähän kysymykseen: Mikä sinusta olisi kaikkein mielenkiintoisin/kilpailukykyisin työnantaja: Vincit, Gofore, Siili vai joku muu, kuten Reaktor?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, valmistuin itseasiassa keväällä, mutta Suomessa sanoisin, että Reaktor on todella kiinnostava työnantajana. Vincit kiinnostaa itseäni enemmän, kuin Siili tai Gofore. Harmi että Reaktor ei ole pörssissä. Enkä valitettavasti ole itse työllistynyt yhteenkään näistä yrityksistä.

      On kumminkin hieman vaikea sanoa mikä on kaikista mielenkiintoisin/kilpailukykyisin työnantaja yleisesti, mutta en usko, että Gofore veisi voittoa jos sitä kysyttäisiin muilta.

      Poista
    2. Okei, mielenkiintoista, kiitos vastauksesta. Miten näet esim. Innofactorin, Solteqin tai Tiedon?

      Tämä kiinnostaa siksi, koska itse olen talousalalla ja tietoni näiden IT-yritysten "työnantajakuvasta" on hyvin heikko. On mielenkiintoista kuulla IT-alan asiantuntijoiden mielipiteitä.

      Poista
    3. Sanotaanko vaikka, että en ole ikinä kuullut, että joku haluaisi töihin innofactorille. Tieto taas on kivikautinen yritys suhteessa nuorempiin eikä todellakaan ketterä. Tiedon etuna on se, että sieltä on varmaan hyvä ponnistaa muualle. Solteq on mielestäni mielenkiintoinen yritys, mutta rekrytointi on aika takkuilevaa, eikä heidän tarpeestaan oikein ota selvää (oma kokemus).

      En pysty antamaan kattavaa analyysia kaikista IT-alan työnantajista, mutta ensimmäisessä kommentissasi listasit yrityksiä, mitkä vetoavat aika moneen tällä hetkellä.

      Solita on vielä yksi maininnan arvoinen yritys.

      Poista
    4. Alright, hyvä tietää. Naureskelin tuolle Innofactor kommentillesi, vähän epäilinkin, että kyseinen firma ei välttämättä ole kaikkein kiinnostavin työnantaja IT-asiantuntijoille. Innofactor löytyy omasta osakesalkusta, mutta on kyllä hieman huolestuttavaa, jos melkein kukaan ei sinne oikeastaan haluaisi töihin :)

      Poista
    5. Ollakseni reilu yritykselle haluan korjata sen verran, että en tiedä minkä IT sektorin asiantuntijoita houkuttaisi tehdä microsoft pohjaisille tuotteille räätälöintejä jos vaihtoehtona on tehdä jotain muuta. Voi olla, että en vain ole oikealla sektorilla.

      Poista
  5. Minimin hankin tätä salkkuun, meni syteen tai saveen :=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin siinä häviää ja kommenttien perusteella tulee pikavoitto jos sellaisen haluaa :)

      Poista
  6. Merkkasitko loppujen lopuksi Goforea? Antihan ylimerkittiin moninkertaisesti, mikä oli odotettu tulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä tuli merkittyä. Voi kumminkin olla, että myyn pois jos hinta nousee paljon ensimmäisten päivien aikana ja odotan, että se taas laskee. +20% nousun jälkeen myyn ainakin. Jos se taas lähtee pieneen nousuun tai laskuun niin pidän osakkeet.

      Poista
  7. Vuosi kohta mennyt. Olis kiva kuulla joku follow up tästä postauksesta, ja ehkä vähän samassa yhteydessä muista vastaavista listautumisanneista joita blogissa on käsitelty. Kannustan kirjoittamaan omaksi postaukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä idea! Täytyy tehdä jonkinlainen yhteenveto listautumisista kun ehdin. Goforesta voin sanoa lyhyesti, että onneksi tuli merkittyä. Lisää ei ole tullut ostettua paitsi osingoilla, koska mielipiteeni hinnasta pysyy. Tosin alkuperäinen hinta voi nykyään jo olla kohtuullinen.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€