Numerot vai yritystoiminta osakesijoittamisen päättämisessä?


Monen sijoittajan mielessä pyörivät numerot ja erilaiset numeroiden kuvaajat, kun puhutaan sijoittamisesta. Sijoittamisen menestykseenhän vaaditaan, että yritys tuottaa voittoa, mitä mitataan numeroina. Siispä on täysin järkevää miettiä, millaista tulosta yritys tekee ja miten se mahdollisesti muuttuu tulevaisuudessa. Mutta osa unohtaa, että sijoittaminen osakkeisiin merkitsee sijoittamista yritykseen. Kun ostat osakkeita, ostat yritystä. Toiset sijoittavat yritykseen, koska se on maineikas ja hyvä yritys, mikä on pärjännyt jo kauan. Kumpi siis on tärkeämpää, numerot osakkeen taustalla vai yritys ja sen toimintamalli?

Mielestäni kysymys on kompa. Sekä numerot, että yritys ovat tärkeitä, kun mietitään yrityksen kykyä menestyä. Sijoittamisessakin löytyy suuntauksia, missä ajatellaan, että pelkästään numeroilla on väliä ja jotka tekevät päätöksensä täysin numeroiden perusteella. Esimerkiksi tiukka teknisen analyysin noudattaminen on eräs tallainen suuntaus.

Teknisessä analyysissä sijoittaja pyrkii analysoimaan numeroiden luomia kuvaajia ja vetämään viivoja trendien perusteella, en väitä, että ymmärtäisin täysin mitä he tekevät. En myöskään usko, että kaikki se vaiva johtaa tulokseen, mihin ei pääsisi muuten. Mielestäni ihmisten toimintaa on täysin mahdoton mallintaa tarkasti analysoimalla kurssien liikkeitä. Voi olla, että joku voittaa markkinat hyvällä analysointikyvyllään ja vuosien kokemuksen ja tuurin sekoituksella, mutta se ei mielestäni kuulosta mitenkään varmalta jutulta. Voi olla, että olen väärässä, mutta jos olen, niin kukaan ei sitten varmaan osaa teknistä analyysiä kunnolla, koska mikä muuten olisi rajana useiden kymmenien prosenttien voitoille vuodesta toiseen, jos pelkkä kurssien liikkeiden ennustaminen riittäisi?

Monelle helpommin lähestyttävä asia on yritysten vuosikertomusten tai kvartaalitulosten tuijottaminen. En väitä, että siitä ei olisi hyötyä. Monet vain kiinnittävät kvartaalivaihteluihin liikaa huomiota. Tai huonojen vuosien tuomaan epävarmuuteen, kun katsotaan numeroita. Tällainen ajattelu ei usein johda, muuta kuin voittojen välttämiseen, koska jokainen muukin sijoittaja näkee, milloin yrityksellä menee huonosti tai hyvin numeroista. Tai ainakin voit olettaa näin, koska ne sijoittajat, jotka eivät näe, eivät yleensä ole kovin merkityksellisiä kurssien heilunnalle. Ajatus kuulostaa hyvin paljon tehokkaiden markkinoiden hypoteestilta, mutta tarkoitukseni on vain huomauttaa, että pelkkä numeroiden analysointi usein johtaa vastaavaan ilmiöön, vaikka en tehokkaiden markkinoiden hypoteesiin niin uskokkaan. Mitä siis pitäisi tehdä?

Mielestäni paras tapa on lähteä liikkeelle yrityksestä. Onko yritys hyvä yritys vai ei? Jos yritys on hyvä, miksi se on hyvä? Mitä edellytyksiä yrityksellä on menestyä? Mitä se tekee paremmin, kuin muut? Kun on pohtinut yritystä, niin sitten on aika katsoa numeroita. Nyt voi päätellä paremmin onko numeroissa järkeä. Joskus hyvälläkin yrityksellä on huonoja vuosia, se on enemmän sääntö, kuin poikkeus. Moni varmasti on samaa mieltä kanssani, miksi sitten niin moni epäonnistuu toimimaan tällä periaatteella? Mielestäni syy on ihmisen ajatteluvirheet, mitkä johtavat jokaisen meistä toivomaan pikavoittoja. Parhaiten menestyvät sijoittajat kumminkin välttävät niihin tarttumista. On paras vain välttää lyhyen ajan sijoituksia. En väitä, että itse en välillä repsahtaisi, mutta ehkä itselleni vaaditaan, että poltan näpit ensimmäistä kertaa leikkiessäni tulella. Tiedän aina kun teen päätöksen pikavoiton toivossa, mutta koska tähän mennessä olen onnistunut, hankin lisäjännitystä sijoittamiseen tekemällä riskipäätöksiä. Oma sijoitusurani on kumminkin vasta reilu puoli vuotta vanha ja minulla on vielä aikaa polttaa ne näpit.


Kuva lähde: Pixabay - 3844328

Kommentit

  1. Mitäs sanot, onko Kone hyvä yritys? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni kone on hyvä yritys. En voi sanoa kannattaako Koneeseen sijoittaa, koska en ole sijoitusneuvoja. Mutta sen voin sanoa, että olen harkinnut Koneen ostoa itse. Jos Konetta tutkii, niin mielestäni kaikki on kohdallaan. Numerot ja yritys. En usko, että yritys on sattumalta noussut niin suureksi yritykseksi, eikä hissit tai muut laitteet, joita he rakentavat ole katoamassa lähiaikoina, paitsi jos joku keksii tavan tehdä asiat halvemmalla ja paremmin. Vaikka niin kävisi, niin olemassaolevat laitteet vaativat huoltoa ja Kone on viime vuosina siirtänyt toimintaansa enemmän juurikin huoltotoimintaan.

      Koneella on ilmeisesti huonompi aika tällä hetkellä, mutta en nää syytä miksi se jatkuisi useita vuosia. Tosin viimeiset 20 vuotta Koneen arvo on noussut niin nopeasti, että että pelkästään Koneeseen sijoittamalla 2000-luvun alussa olisi "rikastunut".

      Poista
    2. Korjaan hieman. Numerot eivät näytäkkään niin hyviltä. Price/book esim. on kovin korkea. P/E 21, voi olla hyväksyttävä. Paha sanoa. En itse kiinnitä hirveästi huomiota numeroihin, lähinnä katson että P/E, ei ole yli 25. Jos se on yli 20 mietin, onko se ok vai ei. Price/bookia olen alkanut tutkia enemmän, mutta ei sekään koko tarinaa kerro. Numeroiden pyörittely omassa strategiassani ei ole kovin painottunut ja pyrin pitämään sen suhteellisen yksinkertaisena.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€