Verosuunnittelun pohdinta


Amer Sports, Citycon ja Rovio ovat tällä hetkellä tappiolla salkussani. Vuosi lähestyy loppuaan ja nyt on hyvä aika toimia. Myin huonona pitämäni rahaston Nordea Eurooppa kasvun, mikä jäljittelee jotain Eurooppa kasvu indeksiä, mutta on oikeasti aktiivinen rahasto missä on kovat kulut ja tuotto jää alle indeksin. Itse en tätä rahastoa ole ikinä ostanut vaan vanhempani ovat joskus laittaneet rahan kasvamaan minulle. Rahasto on kasvattanut arvoaan niin kauan, että voitot ovat noin 1500€. Nyt kun myin rahaston, tulee minun maksaa voitoista veroa. Vai voinko sittenkin tehdä hieman verosuunnittelua?

Minua hermostuttaa verojen kanssa temppuilu, koska tarkoituksenani ei ole tehdä mitään rikollista ja Suomessa talousrikokset ovat pahin asia mitä ihminen voi tehdä. Siispä olen miettinyt, että mitä voin tehdä ilman, että syyllistyn veronkiertoon. Disclaimer: En tiedä mistä puhun eikä kirjoituksiani tule ottaa neuvona. Tarkoituksenani kirjoituksella on kirjata ylös omat suunnitelmani ja samalla hakea neuvoa niiltä jotka tietävät minua paremmin suunnittelenko luvallisia asioita.

Takaisin asiaan. Myin rahaston ja ostin Cityconia. Ostin osakkeita 1000 eurolla ja sain hieman enemmän osakkeita, mitä minulla alun perin oli. Koska Citycon maksaa vielä yhden osingon, pidän kaikki osakkeet siihen saakka, että osingot maksetaan. Sen jälkeen tarkoituksenani on myydä aikaisemmin ostamani osakkeet tappiolla. Koska verottaja ymmärtääkseni verottaa First in, first out periaatteella, ei minun tarvitse maksaa veroa. Sen lisäksi voin vähentää rahastoni myyntivoitoista, tappiot mitkä syntyvät Cityconin osakkeiden myynnistä. Tappiota Cityconin osakkeista ei ole vielä syntynyt paljon, joten tilaa jää vielä ostaa muita osakkeita ja toimia samalla tavalla. Cityconin osakkeita päätin ostaa syystä, että huomasin osakkeiden olevan halpoja tällä hetkellä.

Seuraavaksi vuorossa olisikin sitten Amer Sports. Amer Sportsin kanssa olen kumminkin miettinyt. Kai tämä toiminta nyt on luvallista? Olenko varmasti ymmärtänyt oikein? Jos ostan lisää osakkeita, milloin voin myydä, että toimintaani ei tulkita veronkierroksi? Muistelen lukeneeni jostain, että toimintaan on olemassa nyrkkisääntö, mutta oliko se muutama päivä, pari viikkoa? Vai mistä ajanjaksosta on kyse. Tämä vuosi alkaa loppua kesken, jos kyse on muutamasta viikosta. Toisaaltahan, miksi verottaja tulkitsisi aktiivisen sijoitustoiminnan veronkierroksi. Eihän parin viikon välein tapahtuva osto ja myynti toiminta ole mitenkään epätavallista. Huokaus. Olen liian tunnollinen veronmaksaja.

Amer Sportsin osakkeiden ostamisen jälkeen pitääkin laskea tarkemmin, kuinka paljon sitä tappiota on syntynyt ja kuinka paljon veroja voitoista täytyy maksaa. Voi olla, että Rovion osakkeet jäävät odottamaan kurssinousua, vaikka mielestäni tässä olisikin hyvä tilaisuus tienata. Ajoitus ei vain yleensä toimi, joten yritän toimia mahdollisimman realistisesti asian kanssa. Uskon Rovioon edelleen, vaikka kurssi syöksyikin väliaikaisesti.

Kuulostavatko suunnitelmani järkeviltä? Enhän suunnittele mitään laitonta? Onko jollain tähän jotain lisättävää, jotain mitä kannattaa ottaa huomioon? Jälleen, muistutus, nyt en tosiaan tiedä mistä puhun, mutta toivon että olen ymmärtänyt jotain oikein.


Lopuksi haluan toivottaa kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!



Kuvalähde: Pixabay - 3dman_eu

Kommentit

  1. Ei tarvitse olla pitkää väliä myynnin ja oston välissä. Jos ostat eri päivänä takaisin, niin se on jo varmaa, melkein hätävarjelun liioittelua, mutta siinä siis on viimeistään osoitus, että osakeet ovat olleet markkinariskille alttiina, ja koska osakekauppa on usein luonteeltaan nopeaa ja spekulatiivista, niin ei voi kukaan väittää, että ainoa syy kauppaan olisi ollut verotuksen siirtäminen.

    Tällä tavalla olen tulkinnut ne eri suuntiin tuomitut ennakkotapaukset, jotka on jossain aikoja sitten lukemassani Taloustaito-lehdessä joskus referoitu. Eli en kehota samana päivänä myymään ja ostamaan täsmälleen samalla hinnalla samaa osakemäärää, se on joskus katsottu vääräksi toiminaksi, mutta muuten saa tehdä ostoja ja myyntejä oikeastaan ihan miten haluaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Itsekkin ajattelin, että näin se varmaan menee. En kumminkaan halua leikkiä veroilla ilman, että varmistan. Onneksi tämä blogi-yhteisö on aika hyvä paikka siihen. :)

      Poista
  2. Itse olen tehnyt niin, että myyn osakkeen A tappiolla ja ostan heti perään osaketta B. Heti kun osake B on tuottanut enemmän kuin osake A kaikkien kulujen ja spreadien jälkeen niin myyn osakkeen B ja ostan osakkeen A takaisin. Olen onnistunut aina ostamaan osaketta A enemmän takaisin kuin alunperin minulla oli kaikkien kulujen jälkeen. Tuo on täydellinen syy verottajalle jos he valittavat verosuunnittelusta.

    Tuo kuulostaa monimutkaiselta, mutta näkisin sen turvallisemmaksi kuin odottaa 1-2 markkinapäivää. Tuona aikana osake saattaa nousta helposti jopa pari prosenttia joten tuo voi tulla kalliiksi verosuunnitteluksi. Mainitsemallani tavalla olet aina markkinassa mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun minulla on lisää sijoitettavaa (myytyäni rahaston) voin ostaa osaketta jo valmiiksi halvempaan hintaan. Jos osake nousee sen jälkeen, niin tappiot vain pienenevät. Eli mitään harmia ei ole tapahtunut.

      Mainitsemasi tapa kuulostaa ajoittamiselta ja itse pyrin välttämään ajoittamista, vaikka usein erehdyn tekemään sitä silti. En itse luota osaavani ennakoida mikä osake nousee, joten en itse tekisi tuolla tavalla. En kumminkaan väitä, etteikö se voisi toimia ja hyvä niin jos saat menetelmän toimimaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€